mercoledì 7 ottobre 2015

Restaurant Usine in Stockholm by Margot Guralnick



Una ex fabbrica di salsicce nel cuore di Stoccolma, ha subito una completa ristrutturazione per far posto al nuovo spazio Usine progettato da Richard Lindvall, che comprende il ristorante Bistro 38, il bar Poche 36, una caffetteria, un take-away, una reception e degli spazi per conferenze.






L'intero piano inferiore dell'edificio è stato completamente sventrato. Sono stati scelti materiali di alta qualità. Arredi su misura in legno d’acero e rivestimenti in pelle cognac, si accompagnano con l’uso di cemento, acciaio zincato, piastrelle bianche e dettagli in ferro nero, che creano un'atmosfera elegante ma rilassata. Per introdurre un accento di colore, è stato utilizzato il Valchromat in arancio e marrone per tavoli, comodini, ante e menu.
Sono state versate 48 tonnellate di cemento nella costruzione, non solo per per i pavimenti, ma anche per costruire due bar, una reception, un grande tavolo divano e un lavabo di 3,5 metri nel bagno. Il grande spazio è diviso in tre sale, che ruotano intorno ad una trave strutturale centrale in ferro nero, progettata per servire uniche funzioni.

We've been following Swedish interior designer Richard Lindvall's work since he concocted a Stockholm Bistro that Doubles as a Museum. 
His latest trick? Usine, a modern French restaurant invented in a Stockholm building that had been occupied by the Swedish Tax Agency, and prior to that a sausage factory. Lindvall took the space back to its origins—usine means "factory" in French—playing with a vocabulary of humble materials recast as a luxe new rendition of industrial chic.


Photography by Mikael Axelsson; styling by Em Fexeus 



Above: The 2,000-square-foot space, formerly a warren of tiny rooms, underwent a yearlong transformation. It's now a combination bistro, bar, and cafe. Shown here, the main restaurant with marble-topped tables, bistro chairs, and industrial pendant lighting. (Find industrial lighting sources here, including Rubn of Sweden and Trainspotters in the UK.)


Above: A corner that Lindvall describes as having "an orangerie feeling" features old garden furniture, an olive tree, and an outsized industrial pendant light.


Above: Usine showcases a high/low materials palette, from galvanized steel to cognac leather and custom maple millwork.



Above L: Stoneware plates with a textured glaze. Above R: Lindvall reports that 48 tons of concrete were used in the remodel—"not only for the floors but also to construct the two bars, reception desk, a large sofa table, and more."


Above: The bar area is lit by steel pendant lights and neon bars that draw the eye in. The footrests are made of iron piping.


Above: Cage-like perforated steel sheeting is used as a cornice over the bar. See 7 Favorites: Minimalist Brass Lights for similar hat-shaped pendants.


Above: A niche next to the bar is put to work as intimate seating: a custom raised leather banquette and Tolix stools.


Above: The water station and shelf are built from Valcromat, a colored MDF, detailed with a vintage copper sink and modern copper tap.


Above: An expansive concrete trough sink in a multi-doored black-and-white bathroom. For more details, go to Usine.

remodelista